Kaikki kirjoitukset

Julkisivupintojamme likaavat kasvustot, mitä ne ovat:

Rapattu valkoinen julkisivu peittymässä punajäkäläkasvuston alle.

Julkisivupintojamme likaavat mikrobikasvustot, kuten levä, home, sammal ja jäkälä eivät ole pelkkä esteettinen ongelma. Kasvustot alkavat myös hitaasti nakertaa pintoja ja aiheuttavat pahimmillaan kosteutta rakenteisiin. Jopa 80-90% rakennustemme julkisivujemme epäpuhtauksista onkin mikrobikasvustojen, kuten punajäkälän aiheuttamaa.

Julkisivupinnoillamme elävät mikrobikasvustot ovat yksisoluisia, itsenäisiä organismeja, jotka lisääntyvät ja kiinnittyvät toisiinsa sekä rakenteiden pintaan solun ulkoisilla ”värekarvoilla”. Pääsääntöisesti mikrobikasvustot tarvitsevat kasvaakseen yli 30% ilmankosteuden ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta +5 c lämpötilan.

Jos yksikin mikrobi jää pesun jälkeen rakennuksen pinnalle eloon, alkaa se lisääntyä välittömästi ja sama ongelma on edessä ensi kesänä. Tämän vuoksi suoritamme puhdistuksen yhteydessä aina julkisivun biohajoavan suojauskäsittelyn kasvustoja vastaan. Käsittelyn jälkeen kasvustot kuolevat muutamassa tunnissa, kuihtuvat muutamassa viikossa ja julkisivun pinta pysyy puhtaana olosuhteista riippuen 2-5 vuotta. Käytämme työssämme ainoastaan BioComb-puhdistus ja kasvustonestoaineita ja myönnämme työllemme aina 2 vuoden takuun.

Mitkä ovat yleisimmät rakennuksia likaavat kasvustot?

Kasvustot, jotka vaivaavat kiinteistömme julkisivuja ja rakenteita ovat: levä, home, sammal, jäkälä ja sienikasvustot. Jotkin julkisivujen kasvustot, kuten mustapilkkuhome ovat vain esteettinen ongelma. Toisaalta, huokoisella julkisivupinnalla ärhäkkä punajäkäläkasvusto alkaa vuosien saatossa nakertaa pintaa ja heikentää julkisivun kestävyyttä.

Huokoisella julkisivupinnalla ärhäkkä punajäkäläkasvusto alkaa vuosien saatossa nakertaa pintaa, ja heikentää julkisivun kestävyyttä.

Mitä karkeampi seinä on ja mitä suurempi on seinän tarttumapinta, sitä enemmän kasvustoa siihen ilmaantuu. Julkisivun puhdistus ja käsittely olisi parasta tehdä jo ennen kuin kasvustot pääsevät rehottamaan kunnolla. Nyrkkisääntönä siis: Mitä aikaisemmin puhdistus ja suojauskäsittely julkisivupinnalle tehdään, sitä helpommalla ja halvemmalla asiakas pääsee.

Punajäkäläkasvuston tunnistaa raidoista ja ruosteenpunaisesta väristä. Kyseessä on elävä kasvusto. Punajäkälän puhdistus ja ehkäisy vaatii ammattitaitoa.

Puupinnoilla viihtyy homekasvusto. Betoni-, levy- ja rapatuilla pinnoilla kasvaa useimmiten vihertävä levä. Levä muuttuu aikojen saatossa tummaksi, kun siihen tarttuu likaa. Tiilipinnoilla viihtyy jäkälä.

Huokoisilla, karkeilla ja rapatuilla pinnalla esiintyy paljon erilaista kasvustoa, joita voi olla haastavapaa puhdistaa pinnan huokoisuuden vuoksi. Jo aiemmin mainittu punajäkäläkasvusto on kasvustoista yleisin ja sitkein. Se värjää varsinkin vaaleat pinnat ruosteen punaiseksi. Punajäkälän biohajoava tuhoaminen huokoisella pinnalla vaatii usein kaksi käsittelyä. Koska kasvusto on syvällä ja pinta arka, täytyy kasvusto ensin tappaa ja vasta sitten pestä pois. Lopuksi suoritamme aina biohajoavan kasvustojen suojakäsittelyn, joka pitää pinnan puhtaana pitkään.

Kasvaako kiinteistösi julkisivupinnalla jotain sinne kuulumatonta? Omakotitaloasukkaille suosittelemme BioComb-tuotteita. Suomen Julkisivupuhdistus puhdistaa ja käsittelee kerrostalot, liikekiinteistöt ja tehdasrakennukset.

Haluatko tietää, paljon teidän julkisivun puhdistus ja biohajoava suojauskäsittely maksaa? Tilaa ilmainen kuntokartoitus oman alueesi ammattilaiselta! Olemme palveluksessasi.

Palveluksessanne:

Jukka-Pekka Loponen

Suomen Julkisisvupuhdistus Oy