Kaikki kirjoitukset

Julkisivuremontin hinta vs. julkisivun pesun hinta

Olen seurannut useita vuosia tarkkaan, miten julkisivupinnoillamme elävät kasvustot vaikuttavat pintamateriaalien kestävyyteen. Kasvustot, etenkin ärhäkkä ja yleinen punajäkälä nakertaa vuosien varrella rapattuja ja betonipintoja aiheuttaen maalipinnan ja rappauksen irtoamista, seinän pinnan karhentumista sekä reikiä ja hahloja betonipintoihin.

Tästä syystä yhä useammin meitä pyydetään suorittamaan julkisivun pesun ja kasvustojen ehkäisykäsittelyn yhteydessä pieniä huoltomaalauksia, betonipaikkauksia tai uudelleenrappauksia. Vertaillaanpa hieman millaisia kustannuksia julkisivun pesusta ja paikkaustöistä kertyy verrattuna siihen, että huollot jättää tekemättä ja taloyhtiö joutuu ennenaikaiseen julkisivuremonttiin.

Kerrostalon julkisivun pesu, parvekelinjojen huoltomaalaus sekä betonin paikkaustyöt = n. 20-25 000e

Tässä Hämeenlinnan kaupungin vuokrataloyhtiössä kasvustot olivat syöneet maalipinnan parvekelevyistä. Lisäksi oli paikoin nähtävissä reikiä ja hahloja betonipinnassa. Tämän kerrostalon julkisivun pesu, biohajoava kasvustojen ehkäisykäsittely, parvekelinjojen huoltomaalaus sekä betonin paikkaustyöt maksoivat yhteensä n.25 000e. Noin saman kokoisen kerrostalon julkisivuremontti voi maksaa 1- 2 miljoonaa euroa.

Kasvustot saavat joskus julkisivupinnan näyttämään niin pahalta, että julkisivuremontti on ainoa vaihtoehto, mutta aina kannattaa pyytää ammattilainen kartoittamaan tilanne ensin mahdollista puhdistusta ja pieniä paikkaustöitä varten. Siinä voi säästää parhaassa tapauksessa miljoonia. Monissa tapauksissa on kuitenkin myös niin, että julkisivuremontti on teknisistä syistä välttämätön.

Julkisivun pesu punajäkälästä ja kasvustojen ehkäisykäsittely, arvio 25 000 € vs. 3,5M €

Vuosaaren koulu ja päiväkoti päätettiin laittaa julkisivu- ja vesikattoremonttiin, joka alkaa tänä vuonna. Budjetti remontille on n.3,5 miljoonaa euroa. Lisätietoja remontista voi lukea tästä Vuosaarilehden jutusta. Kuten näette kuvasta, punajäkäläkasvusto on saanut koulun julkisivun näyttämään lohduttoman kauhealta. Remonttiin sisältyy varmasti paljon sellaista, mitä kuvasta tai jutusta ei tule ilmi ja remontti oli varmaankin tarpeellinen. Pelkän julkisivun pesun ja punajäkälän ehkäisykäsittelyn hinta olisi tässä tapauksessa ollut n. 1/100-osa julkisivuremontin hinnasta eli n. 20-25 000e.

Kuvassa Vuosaaren koulun ja päiväkodin julkisivu nyt ennen remontin alkua. Kuva: Vuosaari-lehti

Rapatun kerrostalon julkisivupesu ja kasvustojen estokäsittely vaihtoi talon väriä

Toinenkin esimerkki on kotikylästäni eli Helsingin Vuosaaresta. Täällä punajäkäläkasvustoa riittää mereltä tulevan kosteuden vuoksi. Tämä Aurinkolahtelaisen arvokiinteistön koristerapattu julkisivu oli muuttanut väriään punaiseksi elävän punajäkäläkasvuston vaikutuksesta. Myös rappauksen määrä oli vähentynyt, ja ajoittain alta paistoi jo tiilipinta.

Suoritimme yhtiöön pintaa säästävän vakiomenetelmämme punajäkäläkasvustoille: ensin biohajoava kasvustojen tuhokäsittely, jonka ansioista kasvusto kuolee ja alkaa hitaasti irrota pinnasta. Sitten odotetaan 2-3 kuukautta kuolleen kasvuston irtoamista julkisivusta pesukuntoon. Vasta tämän jälkeen on turvallista suorittaa kevyt julkisivun pesu niin, että pinnasta tulee hohtavan puhdas pintaa turhaan rasittamatta. Lopuksi suoritamme AINA biohajoavan kasvustojen ehkäisykäsittelyn, jotta punajäkälä ja muut kasvustot pysyvät pinnoilta pois pitkään.

Summa Summarum: Emme yritä väittää, että julkisivun pesulla ja suojakäsittelyllä voi korvata julkisivuremontin. Usein remontti on välttämätön teknisistä syistä. Väitämme kuitenkin, että taloyhtiö voi säästää vuosien varrella satoja tuhansia euroja pitämällä julkisivun puhtaana elävistä kasvustoista. Julkisivun pesulla, biohajoavalla kasvustojen ehkäisykäsittelyllä ja pienillä korjaustöillä voi viivästyttää julkisivuremonttia vuosikymmeniä murto-osalla julkisivuremontin hinnasta.

Suomen Julkisivupuhdistus hoitaa nämä kaikki huoltotyöt samassa urakassa nopeasti ja edullisesti. Samalla asuntojen arvo luonnollisesti kasvaa. Käytämme työssämme ainoastaan biohajoavia BioComb-tuotteita ja myönnämme työllemme aina 2 vuoden takuun.

Tutustu referenssikohteisiimme ja kutsu ammattilaisemme tekemään taloyhtiöösi ilmainen julkisivun kartoitus nyt – kesän 2024 kalenterissamme on vielä tilaa!

Julkisivupuhdistus.fi/referenssit

Palveluksessanne, Jukkis Loponen / Toimitusjohtaja / Suomen Julkisivupuhdistus Oy