Miksi rakennustemme julkisivut likaantuvat niin nopeasti?
Rakennusten julkisivut Suomessa likaantuvat ennätysmäiseen tahtiin. Miksi? Vielä 20 vuotta sitten rakennuksemme pysyivät varsin puhtaina. Viime vuosina mikrobikasvustot, kuten sammal, jäkälä, home ja levä ovat tulleet kaupunkeihimme likaamaan rakennustemme julkisivut. Tässä artikkelissa käymme läpi syitä julkisivupintojemme rehevöitymiseen. Ongelmaan on onneksi myös luonnonmukainen ratkaisu. Lue lisää:
Mikrobikasvustot, kuten sammal ja jäkälä ovat tärkeä osa luontoamme, mutta ne kuuluvat metsään. Nyt ne ovat kuitenkin vallanneet myös kaupunkimme. 80-90% rakennustemme epäpuhtauksista johtuu julkisivu- ja kattopinnoillamme viihtyvistä mikrobikasvustoista. Tärkeimmät syyt kasvustojen räjähdysmäiseen kasvuun kaupungeissamme ovat Ilmaston lämpeneminen, puhdistuneet polttoaineet sekä maalien tiukentuneet direktiivit. Käydään näitä ilmiöitä läpi hieman tarkemmin:
- Ilmaston lämpeneminen: Leutojen talvien myötä pohjoismaissa on nykyisin sopiva kosteus ja lämpötila kasvustojen leviämiselle. Suuri osa vuodesta lämpötila on etenkin etelässä yli +5 astetta sekä suhteellinen kosteus yli 30%. Tämä on kasvustojen leviämisen kannalta ihannekeli.
- EU-direktiivien myötä 2000-luvun alussa käyttämistämme polttoaineista kiellettiin lyijy ja rikki. Lyijy ja rikki tuhosivat kasvustoja pitivät ne poissa kaupungeistamme ennen 2000-lukua. (Lisätietoja Tukesin sivuiila)
- 2010-luvun alussa EU:hun tuli voimaan maalien VOC-rajoitukset, joiden myötä maalien haihtuvat orgaaniset yhdisteet olivat rajattu tiettyyn rajaan. Kansan kielellä tämä tarkoittaa, että maaleissa ei sallita nykyisin enää myrkkyjä, vaan niiden on oltava turvalllisempia ihmisille ja eläimille. Nämä maalien myrkyt pitivät ennen elävät kasvustot pois julkisivupinnoiltamme.
Asiassa on paljon hyvää. Ilmastomme on puhdistunut, mutta tuonut kasvustot kaupunkeihimme lieveilmiönä Kasvustot tarvitsevat siis puhtaan, kostean ja sopivan lämpöisen ilman kasvaakseen. Kasvustot kasvavat aina varjossa, missä kosteus pääsee tiivistymään. Itä- ja pohjoisen puolen julkisivut ovat aina kasvuston peitossa vähäisen auringon valon vuoksi. Samoin julkisivuut, joita varjostaa isot puut tai pensaat. Etelä- ja länsipuoli on usein puhdas auringon valon ja lämmön aiheuttaman kuivuuden vuoksi.
Luonnonmukainen ratkaisu ongelmaan:
Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu. Muutaman vuoden välein suoritettavalla julkisivun puhdistuksella sekä biohajoavalla suojauskäsittelyllä nämä kasvustot saadaan pysymään pois. Erilaisilla pintamateriaaleilla kasvaa erilaiset kasvustot. Puhdistustekniikka on aina valittava kasvustojen sitkeyden ja pintamateriaalien kestävyyden ja huokoisuuden mukaan. Terveet ja puhtaat pinnat ehkäisevät kosteusvaurioilta ja remonteilta.
Summa summarum. Kasvustot alkavat kasvavat aina julkisivun varjoisiin paikkoihin. Puiden alle ja pohjoisen puolen seiniin, missä kosteus tiivistyy. Ongelma johtuu ilmaston muutoksesta ja puhdistumisesta. Useimmat mikrobikasvustot käyttävät pintamateriaaleja ravinnokseen ja haurastuttavat niitä. Puhdistuksella ja julkisivun biohajoavalla suojakäsittelyllä voi parantaa kiinteistön elinikää, arvoa ja turvallisuutta. Puhdistus lisäksi vie isoja remontteja vuosilla eteenpäin ja säästää näin kustannuksia.
Suomen Julkisivupuhdistus on julkisivujen puhtaanapidon ammattilainen. Käytämme työssämme ainoastaan biohajoavia BioComb-tuotteita. Kutsu oman alueesi ammattilainen kartoittamaan kiinteistösi. Teemme sinulle kuntoraportin ja kustannusarvion. Aina veloituksetta. Julkisivupuhdistus.fi/tiimi
Palveluksessanne,
Jukka-Pekka Loponen, Myynti- Markkinointijohtaja / Myynti Pk-seutu
Suomen Julkisivupuhdistus Oy